Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüm mide ameliyatı sonrası özellikle diyet ve beslenme önemli bir husustur. Midenizin ciddi bir operasyondan çıktığını unutmamalı ve doktorunuzun beslenme ile ilgili tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.
Tüm mide ameliyatı sonrası ilk 7 gün diyet listenizde sadece şekersiz ve asitli olmayan sıvılar bulunur. 7. Günden sonra 3 hafta boyunca sadece püre tüketirsiniz. Tüp mide ameliyatı sonrası 4 haftayı devirdiğinizde ise artık normal yemekleri tüketebilirsiniz. Ancak gene de yediklerinizin aşırı yağlı, fast food, şekerli ve kalorili yiyecekler olmaması gerekir. Bu süreçte eski beslenme düzeninize geri döndüğünüz takdirde ameliyat başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Tüp mide ameliyatından sonra mideniz küçüleceği için besin eksiklikleri söz konusu olabilir. Doktorunuz her gün belirli vitamin takviyeleri almanızı isteyebilir. Ayrıca ciddi vitamin ve mineral eksiklikleriniz olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Bu durum ameliyattan sonraki birkaç bu şekilde devam edebilir. Ayrıca ameliyattan sonra hızlı bir şekilde kilo vereceğiniz için vücudunuz bu duruma tepki verebilir ve ağrılar, yorgunluk hissi, cilt kuruluğu, saç incelmesi ve dökülmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı nedir?
Mide küçültme amacıyla uygulanan tüp mide ameliyatı bugün en çok başvurulan cerrahi prosedürler arasında bulunur. Bunun tartışmasız nedeni kilo sorununun yaygınlığı ve bu işlemin bu soruna yönelik etkin bir çözüm sunuyor olmasıdır. İşlemin tüp mide ameliyatı olarak anılmasının nedeni bu prosedürden sonra midenin adeta bir tüpü andırmasıdır.
Bu işlem laparoskopik olarak uygulanır; yani doktorunuz cerrahi olarak derin bir kesik yapmadan ince ve küçük araçlar vasıtasıyla karın derisinin üstünden içeri girer ve midenizin belli bir kısmını çıkartır. Esasen bu ameliyatla midenin yaklaşık olarak yüzde seksini kesilir ve dışarı çıkartılır. Kalan mide ise bir tüpü andırır. Mide küçültme ameliyatı sayesinde yemek yeme kapasiteniz de normal olarak azalır. Böylece kilo verme süreci başlar. Ancak bu ameliyatın tek etkisi yediğiniz yemeğin azalması değildir. İşlem sayesinde kilo vermenize katkıda bulunan bazı hormonal değişiklikler de gerçekleşir.
Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır?
Bu ameliyat biraz fazla kilosu olan ve estetik kaygılar nedeniyle zayıflamak isteyen kişiler için uygun değildir. Tüp mide ameliyatı olmak isteyenler belli şartları karşılaması gerekir.
- Vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde olan morbid obezler.
- Vücut kitle indeksi 35-40 arasında olmasına rağmen şişmanlığa bağlı uyku apnesi, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları olanlar.
- Vücut kitle indeksi 30-35 olan ve obeziteye bağlı metabolizma bozukluğu olan kişiler ise ancak doktor onay verir ise bu ameliyata uygun kabul edilir.
Tüp mide ameliyatı kaç kilo olanlara yapılır sorusunun cevabı vücut kitle indeksine göre bu şekilde verilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Bu ameliyatta belli bir yaş sınırlaması da vardır. Hastaların en az 18 en fazla ise 65 yaşında olması gerekir. 18 yaş altındaki bir kişide tüp mide ameliyatına onay verilmesi için doktorun sağlık açısından bu ameliyatı zorunlu görmesi gerekir.
Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?
Genel olarak laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı hastanın durumuna göre bazen büyük ve normal kesilerle yapılabilir. Bu nadir görüldüğü için genellikle laparoskopik yöntemle karından çok küçük kesiler açılarak küçük aletlerin karın içerisine sokulması ile midenizden belli bir parça kesilerek çıkartılır.
Ameliyattan önce hiçbir ağrı duymamanız amacıyla genel anestezi alırsınız. İşlem esnasında doktorunuz midenizin kavisli kısmını çıkartır ve geride dar ve tüpe benzeyen bir kısmı bırakır. Birkaç saat içerisinde tamamlanan bu operasyon sonrasında herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmaması için bir süre gözlem altında tutulursunuz.
Tüp mide ameliyatının zararları ve riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatı da risklerden muaf değildir. Tüp mide ameliyatının olası zararları ve riskleri şunlardır:
- Aşırı kanama
- Kan pıhtısı
- Nefes alma güçlüğü
- Enfeksiyon
- Midedeki kesiden akıntı olması
- Uzun vadede ise fıtık, hipoglisemi, reflü, kusma, yetersiz beslenme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu ameliyatın bazı yan etkileri oldukça nadiren de olsa ölümcül olabilir.
Kaynakça
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/tup-mide-ameliyati/#tedavi-yontemleri
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sleeve-gastrectomy/about/pac-20385183