DiyetHemen
Giriş Yap
  1. Alkol Kan Sulandırır Mı?

Alkol Kan Sulandırır Mı?

07 Ağu 2023 14:45:40 Yazan: ICON CLINIC
Paylaş:

Alkol kan inceltir mi?

Bu sorunun cevabı basit ve nettir. Alkol belli düzeyde kan sulandırır. Esasen yiyecek ve egzersizde olduğu gibi, alkol içmenin faydalarından yararlanmak için de ölçülü olmak önemlidir. Bunu göz önünde tutarsak alkolün de belli düzeyde faydaları olduğunu söyleyebiliriz. Bilimsel araştırmalar, günde bir veya iki bardak alkol alan orta yaşlı veya daha yaşlı erkek ve kadınların, günde üç bardak veya daha çok alkol içenlere göre kalp hastalığından ölüm oranlarının daha düşük olduğunu göstermiştir.


Bunun nedenlerinden biri, alkolün iyi kolesterol de denilen HDL kolesterolü arttırmasıdır. Yeni bir araştırmaya göre diğer bir faydası ise, kararında tüketildiğinde alkolün bir tür kan inceltici görevi görmesidir.

Washington, D.C.'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar, iki içeceğe eşdeğer alkolün, kanın pıhtılaşması için gerekli olan trombositlerin bir araya gelmesini azalttığını keşfettiler. Bu önemli bir bulgudur çünkü kan pıhtısı kalbe giden bir arteri tıkayarak kalp krizine neden olabilir.




Bu yeni araştırma, Fransız paradoksunu kısmen açıklayabilir; bu paradoks Fransızların yağlı yiyecekler yemelerine rağmen Amerikalılardan daha az kalp hastalığına sahip olduğu gerçeğidir. Fransızların da kültürlerinin bir parçası olarak sevdiği kırmızı şaraptaki maddelerin bu durumdn kısmen sorumlu olduğu düşünülüyor.


Adam K. Myers ise "Bu durumun kırmızı şarap veya alkol ile ilgili olup olmadığı gerçekten ele alınmalı" diyor. Üzümlerde bulunan maddelerle karıştırılan alkolün bir etkisi olabileceğini ekliyor. Myers ve meslektaşları ayrıca alkolün kanın pıhtılaşması üzerindeki bu etkilerinin kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğunu tespit etti. "Erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıklar gerçekten bir sürpriz ve gelecekte düşünülmesi gereken önemli bir konu olacak," diye açıklıyor Myers.


Çalışmadaki katılımcılara, bir veya iki kadeh alkole eşit olacak şekilde alkolsüz içecekle karıştırılmış yeterli miktarda tahıldan yapılan alkol çeşidi verildi. Daha sonra vücuttaki alkol seviyesini test etmek ve kanın pıhtılaşması üzerinde ne gibi etkileri olduğunu görmek için içkiden bir saat sonra kanları alındı. Bir içeceğin önemli bir etkisi olmadı, ancak daha yüksek doz trombositlerin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmasını engelledi. Etkinin devam edip etmeyeceği yani uzun süreli olup olmayacağı ise bilinmiyor. Myers, yalnızca tek alkol dozuna baktıklarını ve bu noktadan sonraki herhangi bir etkinin daha fazla araştırılması gerekeceğini söylüyor. Myers, Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nde fizyoloji ve biyofizik bölümünde profesör ve lisansüstü çalışmalarının başkanıdır.


Myers, içki içmeyenlerin başlamasını önermiyor ancak kalp hastalığına karşı koruma sağlaması açısından şunu söylüyor: "Kararında alkol içmek mi? Veya aşırı miktarda içki içmek mi? Kararında içmek muhtemelen zararlı değildir. Genel olarak içmenin veya herhangi bir özel içecek türünü içmenin herhangi bir özel yararlı etkisine ilişkin sonuçlara varmadan önce daha fazla araştırma yapmalıyız. "


Çalışmaya dahil olmayan Doktor Thomas DeLoughery, "Değişikliklerin boyutu alkolün kanın pıhtılaşmasına ne yaptığına dair yalnızca bir ipucu veriyor' dedi. Ayrıca, vücuttan atılan trombositleri inceleme yöntemlerinin, kan dolaşımında dolaşırken onları değerlendirmek için kullanılan yöntemler kadar kesin olmadığına da dikkat çekiyor.


DeLoughery, geniş çaplı ve birçok katılımcı üzerinde yapılan araştırmaların, makul miktarda alkol tüketenlerin daha az kalp krizi geçirdiğini gösterdiğini kabul ediyor ve Georgetown Üniversitesinin çalışmasını ilginç buluyor. Yine de, orta düzeyde alkol kullanımının kan pıhtılaşması üzerindeki gerçek etkisini belirlemek için insanlarda daha büyük ve daha iyi çalışmalara ihtiyaç olduğunu söylüyor. "Kesinlikle tek bir laboratuvar çalışmasına dayalı olarak potansiyel olarak riskli bir alışkanlık benimsenmemelidir" diye ekliyor. DeLoughery, Portland'daki Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde tıp profesörü ve antikoagülasyon hizmetleri direktörüdür.



Önemli bilgiler

  • Araştırmalar, kararında alkol tüketenlerin, alkol tüketmekten kaçınanlara veya çok fazla içenlere göre daha düşük ölüm oranlarına sahip olduğunu göstermiştir.
  • Alkolün "iyi" kolesterol olarak da adlandırılan HDL kolesterol düzeylerini artırdığı bilinmektedir ve yeni araştırmalar, alkolün kan inceltici olarak işlev görebileceğini göstermektedir.
  • Başka bir çalışmada, alkol içmenin kandaki pıhtılaşma hücrelerinin bir araya toplanmasını azalttığı görülmüştür. Bu durum kalpte kan damarı tıkanmalarına ve muhtemelen kalp krizine yol açabilecek bir süreç olduğu için engellenmesi önemlidir.


Kan inceltici yerine alkol kullanmayın

Aynı şekilde, sağlık riskini azaltmak için antikoagülasyona ihtiyacınız varsa, alkol içmenin reçeteli kan sulandırıcıların yerini alacağını düşünmek akıllıca değildir. Doktorunuz Heparin gibi bir antikoagülan reçete ettiğinde, doğru miktarda kan inceltici aldığınızdan emin olmak için kanınızı da düzenli olarak test ettirmelisiniz. Bu durumda çok fazla kanama riskiniz olabilir. Alkolün bu etkisi yalnıza diyetinize kattığınız besleyici bir gıdanın etkisi olarak görülmeli ve ilaçların yerini almamalı veya ilaç olarak değerlendirilmemelidir.



Kaynakça

  1. Diagnosis and Treatment of Venous Thromboembolism
  2. How Does Alcohol Affect Your Nutrition?
  3. Does Alcohol Affect Blood Clotting?


Çevrimiçi Diyetisyenler

Sıkça Sorulan Sorular

Diyethemen üzerinde seans hizmetleri listelenen her Diyetisyenin sertifika ve diploma bilgileri, Diyethemen tarafından kontrol edildikten sonra aktifleştirilmektedir. Diyethemen ekibi, alanında uzman Diyetisyenler tarafından oluşmaktadır. Diyetisyenlerimizle ilgili daha fazla bilgiyi profillerinde bulabilirsiniz.

Diyetisyeninizle iletişime geçtikten sonra tarafınıza sizi, hedeflerinizi ve mevcut durumunuzu daha iyi anlamak için bir form gönderecek, son 3 veya 6 ay içerisinde yaptırdığınız kan tahlillerinizi isteyecektir.  Gerekli kontrollerden sonra diyet programınız diyetisyeniniz tarafından, diyetisyeninizin profilinde belirtilen “ilk diyet yazma saati” dahilinde oluşturulacak ve sizinle paylaşılacaktır.

Diyetisyeninizi seçtikten sonra randevu almak istediğiniz seans bilgilerinizi seçip, ardından ödemenizi Iyzico altyapısı ile Kredi/Banka Kartınızla güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz.

Diyetisyeniniz ile gerçekleştireceğiniz seanslar tamamen size özeldir. Sesli veya görüntülü görüşmeleriniz DiyetHemen tarafından kayıt altına alınmaz ve üçüncü şahıslar tarafından erişilemez.

Sadece dört adımda size uygun diyetisyeni seçerek online diyet sürecinizi başlatabilirsiniz. Seans aldıktan sonra diyetisyeniniz sizinle whatsapp aracılığıyla iletişime geçecek ve online diyet süreciniz başlayacak.

Soru Sor platformumuzu kullanarak, seçtiğiniz uzmanlık dahilindeki diyetisyenlere sorunuzu sorabilir, dilerseniz direkt olarak seçeceğiniz diyetisyenin profili içerisinden “Ücretsiz Soru Sor” butonuna tıklayabilirsiniz. Diyetisyenimiz sorunuzu yanıtladığında bir SMS alacaksınız.

Yapay zeka desteğiyle sizlerden aldığımız yanıtları arka planda işleyerek, size ortalama olarak en doğru sonucu vermeye çalışıyoruz. Ücretsiz Vücut Analizi aracımız ile günlük su ihtiyacı, günlük protein ihtiyacı, vücut kitle indeksi ve daha fazlasına erişebilirsiniz.

Diyethemen
İyzico Logo

© 2023-2024 Diyethemen.com Tüm hakları saklıdır.

Marka Hakları: ICON CLINIC SAĞLIK VE TURİZM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ